Határon átívelő együttműködések, programok, rendezvények szervezése

1. Tapasztalatcsere- kulturális együttműködés: látogatások a testvér és partnertelepülésekre

Erdélyi körút:

A határon túli átívelő együttműködés eredményeképpen kapcsolatot alakítottunk ki és szakavatott vezetők közreműködésével megismerkedhetünk a helyi és a határon túli térség tárgyi és szellemi kulturális örökségével. Erdélyi körutat szerveztünk, melynek során ellátogattunk: Csíkpálfalvára, Csíkcsomortára, Csíkszeredára, Csíksomlyóra. A kirándulás előtt a máriapócsi Zarándokház előtt indulásra kész csapat, Kapin István kegyhelyigazgató atya vezetésével a kegytemplomunkban közösen imádkozva kérte a Szűzanya segítségét az út során. A határ átlépése után Nagyváradon vettük fel kedves idegenvezetőnket, Szilveszter Zsombort, aki szívvel, lélekkel és humorral jócskán fűszerezve kalauzolt minket a kirándulás teljes ideje alatt. Úti célunk Csíkcsomortán volt, ahol a szálláshelyünket foglalhattuk el. Rendkívül kedves vendéglátóink voltak: a polgármester úr Ferencz Csaba és bájos felesége, valamint munkatársaik. A kulturális tapasztalt csere lehetőséget adott az erdélyi népi-vallási kultúra megismerésére, és az eddigi jó kapcsolat mélyítésére.

2. Nyári programok, rendezvények, fesztiválok:

- Néptáncfesztivál, fúvós fesztivál (helyi és határon túli gyermekek részvételével):
A projekt másik elemeként egy kulturális fesztivál valósult meg Csíkpálfalván a Dolna Egyesület és a Máriapócsért Alapítvány közreműködésével, amely a két kegyhely Máriapócs és Csíksomlyó közös vallási értékeit, valamint a szabolcsi és a csíki térség kulturális értékeit mutatja be.

3. Hagyományőrző foglalkozások:

Közönségtalálkozó Vujity Tvrtko-val:

Kicsit rendhagyó foglalkozáson vehettek részt a Máriapócsiak - Magyarok a nagyvilágban: ezt tapasztalhattuk meg az előadásból és a vetítésből. Mi magyarok, hogyan segíthetünk másokon éljenek a világ bármely táján. A vetítés során megtapasztalhattunk mink van, milyen jómódban élünk, és hogyan kell nélkülözniük az Afrikában, Koreában élőknek.
A példamutatás eme formája, legyél bármilyen nemzetiségű, ha akarsz összefogással sok mindenkin segíthetsz. A Korona másolatának Máriapócsra érkezése: Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy

Néptánc foglalkozások:

4. Színjátszó, ifjúsági zenei tábor (helyi és határon túli gyermekek részvételével):

5. Vallásturisztikai konferencia

Többnapos vallásturisztikai konferenciát tartottunk Máriapócson „Vallási turizmus a Mária Út mentén” címmel.
A rendezvény megnyitása tulajdonképp egy a Kocsis Fülöp püspök atya által tartott Vecsernye volt a kegytemplomban, mely lelkiekben mindenkit ráhangolt a következő napok eseményeire, hiszen vallásturisztika legalább annyira lelkiségi dolog, mint amennyire szakmai.
Ennek megfelelően a konferencia felszólalói mindkét szempontból megvilágították a témát, mely közös ügyünk: lelkipásztoroké, vendéglátóké, a Mária – út menti települések önkormányzataié.
A megjelenteket köszöntötték: Papp Bertalan Máriapócs polgármestere, Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Kapin István kegyhelyigazgató.
Az elsők között szólalt fel püspök atyánk, aki első kézből osztotta meg tapasztalatait a zarándokutakról, „nem csak, mint püspök hanem, mint zarándok.
Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei közgyűlés elnöke elmondta mit tehet, és mit tesz a megye a regionális fejlesztések élénkítéséért. Terdik Sebestyéntől Római Magyar Akadémia kulturális referensétől pedig az Örök Város turisztikai jellemzőit ismerhettük meg.
Az első napot megyénk egyik kincsével zártuk: az érpataki Zsindelyes Pálinkafőző kitűnő termékeinek kóstolásával. S hogy itt valóban a zarándokturizmus jövőjéről volt szó, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy maga a rendezvény is útra kelt, a második nap helyszíne már a megújult Nagykárolyi Várkastély volt. Itt Kovács Jenő polgármester köszöntötte a résztvevőket a nyitóelőadást pedig Schönberger Jenő a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye megyéspüspöke tartotta. Felszólalt Dr. Szakács F. Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke, aki Csíksomlyót, mit a Mária –út célállomását mutatta be. Vadas Krisztián nagykárolyi parókus a helyi közösség örökségének, a görögkatolikus templomnak az értékmegőrző erejére hívta fel a figyelmet.
A pénteki napon előadóink közt köszönthettük dr. Seszták Miklós fejlesztési minisztert, aki a politikai hátteret ismertette a résztvevőkkel. Felszólalt a Mária út elnöke: Dr. Szabó Tamás, és tiszteletét tette Ferenc Csaba csíkpálfalvai, Huszár Gábor szentgotthárdi, Romanek Etelka esztergomi polgármester is. Záróakkordként több zarándokhelyet is alaposan megismerhettünk ugyanis három kegyhelyigazgató szólalt fel: Kálmán Peregrin Mátraverebély - Szentkútról Kiss Attila Gellért Sajópálfaláról és Urbán Erik kegyhelyigazgató Csíksomlyóról. Talán ebből az utolsó felsorolásból is látszik, hogy milyen széles körben, és milyen szinten folyt az eszmecsere, és hogy milyen mértékű együttműködés a távlati cél. A profán – mindazonáltal a Mária – út mentén élők számára döntő fontosságú – turisztikai érdekek mellett azonban a zarándokturizmus minden érdekeltjének egyetlen célja van: hogy legyen út, és az út végén minden zarándok találkozzon azzal, akit keres. A projekt tapasztalatai, tanulságai beépíthetőek lesznek a jövő szakmai fejlesztéseibe, amelynek köszönhetően a jövőben lehetővé válik a projekt kiterjesztése, modellé válása a környező kistérségek számára.